door Philomeen Duinisveld

Zaterdag 7:30 uur verzamelen met koffie van koffiejuffrouw Jan. Kok en oud-gladiolensnijder Heino stond al klaar met zijn rode-bieten-carpaggio. De uitgiftegroep kwam pas later en eerst was er alleen oog voor de oogst: mosterdblad, paksoi en bladspinazie. Samen met Herenboer Judith gingen we de spinazie oogsten. De twee eenden, Alfred en Jodocus, hadden de zaak goed onderhouden: geen enkele slak te vinden. Ik kreeg de opdracht om nog oogstdoeken (lees: vochtig gemaakte oude lakens, om verdroging van de groente tegen te gaan) mee te nemen. Echter iemand had de laatste doek gebruikt als oliedoek voor de tractor en dat leek me nou minder geschikt.

10:00 uur: koffietijd, de uitgiftegroep was bezig om de uitgifteplaats in te richten voor een soepele en logische doorstroom. De uitgifte werd georganiseerd per gebied; elk half uur was een andere stad aan de beurt, om carpoolen en voor elkaar ophalen te stimuleren. Herenburen noemden ze dit.

Na de pauze maakten we met elkaar de mosterdbladstrook met de grond gelijk. Het leek wat veel (later bleken er nog 5 kisten over te zijn, terwijl de broccoli al vroeg op zijn).
En daarna ging ik nieuwsgierig bij de uitgifte staan. Wat een gezellige sfeer! En wat een leuke mensen! Makkelijk om met elkaar in gesprek te raken. Kok Heino stond de leden buiten op te wachten, met technische kooktips. Zo leerde hij hoe je groente (in dit geval de rode biet) ook in de oven kon bereiden door het in een pot zout, een uur te laten garen bij een temperatuur van 140 graden Celsius. Hij liet het mij ook proeven, en het verschil met gekookte biet was opmerkelijk!

13:00 uur: de uitgifte werd in 2 shifts georganiseerd. ’s Middags werd ik gevraagd om de registratie bij te houden (zodat boer Isabel precies kon bijhouden of er tekorten ontstonden). Ik maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat wij in Handel nog in oprichting zijn (veel succes gewenst aan ons!) en de vraag te stellen of de mensen misschien wilden verhuizen naar Gemert, zodat ze bij ons lid konden worden (niet geschoten…..) én als ze dan toch zo nodig onder de rook van Schiphol wilden blijven wonen, of ze dan misschien wilden gaan meehelpen bij de uitgifte, want daar waren nog wat meer mensen nodig. Op een gegeven moment kwamen twee hele blije mensen binnen; ze waren te laat, maar hadden een prachtige rondleiding op herenboerderij Alphen achter de rug, om meer te leren over de aanbesteding van vee.

Al met al een zeer gezellig dagje, wat een fijne groep mensen daar! Ik kan niet wachten tot wij ook gaan beginnen, heb jij er ook zo’n zin in?

Hartelijke groet van Philomeen