Wie zijn wij?

Lian Tan

Mijn Chinese Opa kweekte suikerrietplantjes in Indonesië. Mijn Nederlandse Oma had een grote moestuin waar de hele familie van at. Mijn vader zei: “Je moet weten waar jouw eten vandaan komt en wat het allemaal kost om het te laten groeien”.

Rond mijn 15e kreeg ik allerlei allergische reacties zoals bloedend tandvlees en uitslag. Onze huisarts wist geen raad en zei: “Ga eens biologisch” en dat deden we.

Voor mij is het belangrijk dat ik mijn voedsel zie groeien, weet wat er nodig is om het te laten groeien en er niets in komt waar ik ziek van kan worden. Bij Herenboeren heb ik dat gevonden.

Als mede-eigenaar heb ik invloed op hoe het voedsel geproduceerd wordt (geen chemische hulpmiddelen waar ik ziek van kan worden), kan ik zien hoe het groeit en iedere week eten vers van het land, vlakbij waar ik woon.

Hester Buitendijk-Kalishoek

Ik ben Hester, kartrekker bij Herenboeren Groene Hart. Ik ben vooral verantwoordelijk voor onze Facebook pagina.

Ik hoorde over Herenboeren via EenVandaag en ben meteen gaan zoeken naar een initiatief in de buurt. Ik vond daarbij Lian en heb direct contact met haar opgenomen.

Na de bevalling van onze dochter Maartje zijn mijn man en ik ons meer gaan inzetten voor onze Herenboerderij. Ik wil graag dat Maartje leert waar haar eten vandaan komt en weet dat er voor een stuk vlees een dier geslacht wordt. Ik zie het al helemaal voor me hoe ze als klein meisje mee helpt op de boerderij en bloemkolen komt brengen om mee te nemen naar huis!

Daarnaast wil ik haar graag leren respect te hebben voor mens, dier en natuur. Hoe is dat beter over te brengen dan zelf een goed voorbeeld te geven?

Frank Knol

Beste mensen, mijn naam is Frank Knol geboren in 1959 en woon nu in Aalsmeer.

Ik heb in de jaren 80 op een echte herenboerderij (30 hec.) gewoond genaamd Yakso boerderij in Heerewaarden, een initiatief ontstaan door een aantal gezinnen die ruim 35 jaar geleden zijn begonnen op hun zelfvoorzienende biologische ‘Yakso heren boerderij’. Die groep pioniers bundelden hun kennis en gaven op een bevlogen wijze invulling aan de natuurvoeding branche. Dat was in de begintijd van de biologische voeding.

Nu in 2020 komt mijn groente nog steeds uit de natuurvoedingswinkel en in het verlengde daarvan past het fantastische initiatief om groente en fruit te verbouwen op een gezamenlijk stuk grond in de randstad.

Door mijn achtergrond weet ik wat er globaal nodig is om een boerderij te runnen en wil me graag inzetten om dit initiatief tot een succes te maken.

Eerst aangemeld als vrijwilliger bij het secretariaat bleek de functie van penningmeester open te staan. Het spelen met getallen vind ik leuk om te doen.

En zo ben ik sinds 23 juli 2020 officieel penningmeester van stichting herenboeren groene hart. Ik ga ervanuit dat we elkaar in de loop van de tijd leren kennen en succesvol een mooie boerderij kunnen neerzetten.

Marcel Hogenhout

Via Lian ben ik actief geworden voor dit mooie concept.Ik had er al eerder iets over gezien/gehoord, dus toen Lian mij vroeg
of ik een bijdrage kon leveren, was dat voor mij meteen duidelijk.
Eerst vooral door te brainstormen en later ook door werving en voorlichting.

Herenboeren betekent voor mij: Op een simpele manier iets kunnen
bijdragen aan natuur, milieu en omgeving.
Het bewust omgaan met voedsel ontstaat hierdoor eigenlijk automatisch.
Ik hoop en verwacht dan ook dat Herenboeren zich goed gaat
manifesteren en verschil kan maken voor t individu als voor een groter
geheel.

Sandra Vreeken

Mijn passie is koken, het liefst voor iedereen, zo divers mogelijk en met verrassende ingrediënten. Ik kook met liefde met de seizoensgroenten en de vergeten kruiden. Vroeger waren mijn dochters verbaasd over het kleine worteltje uit eigen tuin, tegenwoordig discussiëren we enthousiast over de vlieguren van de boontjes en de footprint van de mango. Na jarenlang kooktijdschriften en kookboeken lezen zit ik vol ideeën (over wat we met eten moeten doen en vooral kúnnen doen). Herenboeren zet je aan het denken.

Het sociale en verbindende aspect spreekt me aan. Samen staan we aan de basis van een verandering. Hierdoor hoop ik dat we op een duurzame manier gaan denken over voedsel, met respect voor mens, dier en milieu. Ik kan niet wachten tot onze eerste verse oogst! Tot die tijd hoop ik zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om mee te doen met Herenboeren Groene Hart!

Ron Groen in't Woud

Ik ben Ron, en verzorg met de werkgroep Presentatie de informatie avonden op de verschillende locaties.
Verder hou ik me in de werkgroep Locatie/grond en de werkgroep Inrichting bezig met de mogelijke plekken om een Herenboerderij te laten landen in het Groene Hart, en werk/denk ik mee op verschillende vlakken voor dit mooie initiatief hier en landelijk.
Ik vind het een mooi voorrecht om met al deze “herenboeren”, vaak vanuit verschillende zienswijzen en belangen, ons in te zetten voor dit initiatief.

Ik kwam in aanraking met Herenboeren via een advertentie en de daarop volgende informatieavonden in Nieuwveen, en na een bezoek aan de Herenboerderij in Boxtel was het voor mij duidelijk dat ik graag in dit initiatief, dat voor mij een alternatief is naast de huidige voedsel systemen, mijn energie wil investeren.

Mij gaat het erom dat wij als mensen gaan beseffen dat we een onderdeel zijn van alles op deze aarde, van de natuur, en dat het niet ons bezit is.
Dit bijzondere initiatief waarin we met respect voor de natuur, zowel boven als in de grond ons eigen voedsel produceren, is een heel mooi begin om deze gedachte beginnend bij mezelf te verspreiden.
Als we dit voor elkaar krijgen, onze eigen herenboerderij in het Groene Hart, dan hebben we echt iets positief veranderd voor de 500 mensen die van deze boerderij gaan eten en alles wat daar mee samenhangt en daar weer uit voort gaat komen.
Een mooie stip op de horizon.

Ton van der Poel

Ik ben Ton van der Poel, geboren op 9 september 1946 in Zoeterwoude. Ik had een eigen bedrijf dat ik in 2004 verkocht heb.
Ik ben gepensioneerd, werk als vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Ik ben in Nieuwkoop als schipper/excursieleider werkzaam.
Verder speel ik graag tennis, fiets ik veel en woon ik samen met mijn vrouw Marjan in Alphen aan den Rijn.

Ik was getriggerd door het onderwerp Herenboeren tijdens een uitzending van Tegenlicht, waarin het concept uit de doeken werd gedaan.
Toen ik op de jaarmarkt in Alphen aan den Rijn een stand van Herenboeren tegenkwam, heb ik me gemeld als geïnteresseerde.

In de eerste nieuwsbrief die ik ontving, las ik een oproep om te helpen met het opstellen van de concept statuten en een concept huishoudelijk reglement voor de op te richten coöperatie. Dat heb ik samen met Mark van Lieshout ook gedaan.

Verder ben ik op dit moment bezig met de werkgroep “Fondsenwerving” om te proberen subsidies los te krijgen bij diverse organisaties.

Bas van Beers

Ik ben 30 Jaar en al sinds mijn jeugd geinteresseerd in de herkomst van
mijn eten.

Sinds Februari 2019 intentiehouder en geloof ik in het concept.Het concept zorgt ervoor dat ik weet waar mijn voedsel vandaan komt, hoe
het geproduceerd is en wat er bij komt kijken.

Zelf beslissen over de manier waarop en wat er op tafel komt lijkt mij
mooi. Veel mensen dromen ervan om een eigen tuintje bij te houden. Mijn
kennis is daarvoor te beperkt maar met een grote groep weet ik zeker dat
ik er veel over kan leren.

Binnen Herenboeren Groene Hart ben ik betrokken bij de IT. Ik help met
mijn kennis en kunde als ondernemer en mijn werk in de ICT. Hopelijk
krijgen we hierdoor een efficiënte omgeving waar we allemaal onze
vruchten van kunnen plukken.