Wie zijn wij?

Lian Tan

Mijn Chinese Opa kweekte suikerrietplantjes in Indonesië. Mijn Nederlandse Oma had een grote moestuin waar de hele familie van at. Mijn vader zei: “Je moet weten waar jouw eten vandaan komt en wat het allemaal kost om het te laten groeien”.

Rond mijn 15e kreeg ik allerlei allergische reacties zoals bloedend tandvlees en uitslag. Onze huisarts wist geen raad en zei: “Ga eens biologisch” en dat deden we.

Voor mij is het belangrijk dat ik mijn voedsel zie groeien, weet wat er nodig is om het te laten groeien en er niets in komt waar ik ziek van kan worden. Bij Herenboeren heb ik dat gevonden.

Als mede-eigenaar heb ik invloed op hoe het voedsel geproduceerd wordt (geen chemische hulpmiddelen waar ik ziek van kan worden), kan ik zien hoe het groeit en iedere week eten vers van het land, vlakbij waar ik woon.

Kevin Kalishoek

Op het moment dat we een dochtertje kregen, begon ik mij bewuster bezig te houden met duurzamer leven. Duurzamer leven is op zich niet heel moeilijk, maar over een hoop producten kan je helaas niet zien waar het vandaan komt.

Daarbij is het voor de toekomstige generatie (in dit geval mijn dochtertje) ook helemaal geen slecht idee om te zien waar je eten vandaan komt. Educatief en leuk!

Dit zijn voor mij dé redenen om te kiezen voor Herenboeren, je hebt medezeggenschap en het overzicht van wat er wordt verbouwt en hoe. Daarbij is het toch ook wel een lekker gevoel dat de dieren die op de Herenboerderij rond lopen écht vrije uitloop zijn.

Ik ben werkzaam in de IT, waardoor ik nu dan ook samen met mijn vrouw Hester de social media inricht.

Hester Buitendijk-Kalishoek

Ik ben Hester, kartrekker bij Herenboeren Groene Hart. Ik ben vooral verantwoordelijk voor onze Facebook pagina.

Ik hoorde over Herenboeren via EenVandaag en ben meteen gaan zoeken naar een initiatief in de buurt. Ik vond daarbij Lian en heb direct contact met haar opgenomen.

Na de bevalling van onze dochter Maartje zijn mijn man en ik ons meer gaan inzetten voor onze Herenboerderij. Ik wil graag dat Maartje leert waar haar eten vandaan komt en weet dat er voor een stuk vlees een dier geslacht wordt. Ik zie het al helemaal voor me hoe ze als klein meisje mee helpt op de boerderij en bloemkolen komt brengen om mee te nemen naar huis!

Daarnaast wil ik haar graag leren respect te hebben voor mens, dier en natuur. Hoe is dat beter over te brengen dan zelf een goed voorbeeld te geven?

Annette Bredius

Via een tv-programma ben ik in contact gekomen met Herenboeren. Het concept sprak mij meteen aan.

Als je de juiste planten bij elkaar zet heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig, maar regelt de natuur zelf de betrijding van hinderlijke of schadelijke organismen. Ik vond dat als kind fascinerend om te horen. Inmiddels ben ik wat ouder en aardig vervreemd van de natuur.

Bij Herenboeren krijg ik de kans om meer te weten te komen over biologische landbouw en samen met anderen hier iets mee te doen. Weten waar mijn eten vandaan komt, ook ‘kromme’ groenten eten, seizoensgroenten en -fruit eten, de mogelijkheid om mee te helpen op ons land en meedenken met de boer/boerin of nieuwe ideeën en technieken op het gebied van biologische landbouw ook voor ons land iets kan zijn. Super!

Niet alleen het biologisch kweken van eigen groenten en fruit, maar ook op een zo natuurlijk mogelijke manier omgaan met (pluim)vee vind ik een goed initiatief. Kippen die vrij rondlopen en intussen al het onkruid opeten, varkens die door rond te lopen gelijk het land omploegen.

Geweldig!

Linda Brouwer

Afgelopen zomer zagen mijn vriend en ik een reportage over Herenboeren Boxtel. Na het zien van dat programma waren we enthousiast geworden over de opzet van het Herenboeren concept. Zelf ben ik al een poosje bezig om veel bewuster om te gaan met het voedsel wat ons aangeboden wordt in de winkels.

Ook ben ik meer en meer met verse producten aan het koken en niet meer uit de pakjes en de zakjes. Toch is het nog steeds heel lastig om werkelijk biologisch te kunnen eten, mede door de hoge kosten die daaraan gekoppeld zijn.

We zeiden dus na het zien van de reportage, wat gaaf als dat bij ons in de regio ook zou kunnen worden opgezet!

En wat gebeurde er een paar weken later, mijn vriend werd benaderd door Lian Tan met de vraag of wij geïnteresseerd waren in het concept Herenboeren. Zij is een van de kartrekkers van het eerste uur en was druk bezig om het concept Herenboeren Groene Hart van de grond te krijgen.

Uiteraard zeiden we meteen ja en hebben ook plaats genomen in de kartrekkers groep om zo ons enthousiasme te kunnen uitdragen naar degenen die geïnteresseerd zijn in dit prachtige biologische concept!

Marcel Hogenhout

Via Lian ben ik actief geworden voor dit mooie concept.Ik had er al eerder iets over gezien/gehoord, dus toen Lian mij vroeg
of ik een bijdrage kon leveren, was dat voor mij meteen duidelijk.
Eerst vooral door te brainstormen en later ook door werving en voorlichting.

Herenboeren betekent voor mij: Op een simpele manier iets kunnen
bijdragen aan natuur, milieu en omgeving.
Het bewust omgaan met voedsel ontstaat hierdoor eigenlijk automatisch.
Ik hoop en verwacht dan ook dat Herenboeren zich goed gaat
manifesteren en verschil kan maken voor t individu als voor een groter
geheel.

Sandra Vreeken

Mijn passie is koken, het liefst voor iedereen, zo divers mogelijk en met verrassende ingrediënten. Ik kook met liefde met de seizoensgroenten en de vergeten kruiden. Vroeger waren mijn dochters verbaasd over het kleine worteltje uit eigen tuin, tegenwoordig discussiëren we enthousiast over de vlieguren van de boontjes en de footprint van de mango. Na jarenlang kooktijdschriften en kookboeken lezen zit ik vol ideeën (over wat we met eten moeten doen en vooral kúnnen doen). Herenboeren zet je aan het denken.

Het sociale en verbindende aspect spreekt me aan. Samen staan we aan de basis van een verandering. Hierdoor hoop ik dat we op een duurzame manier gaan denken over voedsel, met respect voor mens, dier en milieu. Ik kan niet wachten tot onze eerste verse oogst! Tot die tijd hoop ik zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om mee te doen met Herenboeren Groene Hart!

Ron Groen in't Woud

Ik ben Ron, en verzorg met de werkgroep Presentatie de informatie avonden op de verschillende locaties.
Verder hou ik me in de werkgroep Locatie/grond en de werkgroep Inrichting bezig met de mogelijke plekken om een Herenboerderij te laten landen in het Groene Hart, en werk/denk ik mee op verschillende vlakken voor dit mooie initiatief hier en landelijk.
Ik vind het een mooi voorrecht om met al deze “herenboeren”, vaak vanuit verschillende zienswijzen en belangen, ons in te zetten voor dit initiatief.

Ik kwam in aanraking met Herenboeren via een advertentie en de daarop volgende informatieavonden in Nieuwveen, en na een bezoek aan de Herenboerderij in Boxtel was het voor mij duidelijk dat ik graag in dit initiatief, dat voor mij een alternatief is naast de huidige voedsel systemen, mijn energie wil investeren.

Mij gaat het erom dat wij als mensen gaan beseffen dat we een onderdeel zijn van alles op deze aarde, van de natuur, en dat het niet ons bezit is.
Dit bijzondere initiatief waarin we met respect voor de natuur, zowel boven als in de grond ons eigen voedsel produceren, is een heel mooi begin om deze gedachte beginnend bij mezelf te verspreiden.
Als we dit voor elkaar krijgen, onze eigen herenboerderij in het Groene Hart, dan hebben we echt iets positief veranderd voor de 500 mensen die van deze boerderij gaan eten en alles wat daar mee samenhangt en daar weer uit voort gaat komen.
Een mooie stip op de horizon.

Linda Pelt

Vanaf mijn 14e wilde ik tot wanhoop van mijn moeder ineens geen vlees meer eten. Op mijn 18e stond ik voor Stichting Lekker Dier (nu: Wakker Dier) al op de bres om de consument bewust te maken van de slechte leefomstandigheden in de bio-industrie. Dat was 1976. Ik had toen niet voor mogelijk gehouden, dat het allemaal nog erger kon worden.

Hoe open je de ogen van de doorsnee vleesconsument voor de dieronwaardige leefomstandigheden in de intensieve veehouderij en de ernstige gevolgen hiervan voor natuur, milieu en de eigen gezondheid?

In de Herenboerenbeweging vonden mijn man Leo en ik een concreet antwoord op deze vraag. Begin 2019 zijn we naar een informatie-avond gegaan, hebben de intentieverklaring meteen getekend en ons opgegeven als vrijwilligers. Leo is betrokken bij het zoeken naar geschikte grond en fondswerving en ik ben verantwoordelijk voor de interne automatisering, de website en de digitale nieuwsbrief. Ook verzorg ik samen met Linda Brouwer de informatie-avonden in Alphen aan den Rijn.

Als onze Herenboerderij een feit is, wil ik me graag inzetten om mensen uit deze regio te laten zien en ervaren hoe het ook anders kan! Duurzame voedselproductie, met respect voor natuur en dierenwelzijn!