Door Gijs de Kok
Namens Team Vee ben ik 20 juni samen met Linda en Suzan op bezoek geweest bij Herenboeren de Vlinderstrik (Rotterdam). Vrienden van mij zijn daar als Herenboeren vanaf het begin af aan bij betrokken geweest. Ze zijn nu samen met een paar mede-Herenboeren verantwoordelijk voor het verzorgen van de varkens in het weekend. Doordeweeks doet de boer de verzorging van de varkens.
Een aantal zaken heb ik genoteerd naar aanleiding van het bezoek:
- Het zelf fokken van varkens schijnt erg moeilijk te zijn. Zij kopen ineens 25 biggen aan het begin van het jaar en na 9 maanden voeren en verzorgen worden ze allemaal ineen keer naar de slacht gebracht. Het schijnt niet goed te zijn om nieuwe varkens tussendoor bij de groep te plaatsen of varkens tussendoor weg te halen. De groep moet dus als 1 behandeld worden. Ze hebben hiervoor een vaste leverancier.
- Ze hebben een aanhangwagen/huifkar (zie foto in de bijlage) die in de wei staat en die gebruikt wordt als schuilplaats/slaapplaats. Hij wordt ook gebruikt om de varkens naar de slachterij te brengen. De varkens raken daardoor niet in de stress omdat ze de huifkar als veilige plek zien.
- Ze laten de varkens slachten en dan wordt al het vlees ineens aan de leden uitgedeeld. Die moeten dan zelf zorgen voor vriesruimte thuis. Het is dan mooi geportioneerd en panklaar.
- Ze kopen het voer gewoon in. Het zijn kleine brokken die ze een beetje met water erbij voeren. Ze hebben geen eigen plantage of productie van voer op de boerderij
- Ze zorgen elke dag voor hooi om in de hokken te doen om op te slapen. Er wordt 1 keer per dag eten gegeven.
- Ze hebben een paaltje in de wei met oude bezemborstels waar ze zich lekker aan kunnen schuren.
- Ze blijven het hele jaar buiten. Ze hoeven niet naar binnen. Omdat het onbehaarde varkens zijn, zijn ze wel kwetsbaar voor verbranding door de zon, dus er moeten altijd voldoende plekken zijn met schaduw.
- Ze hebben 2 hokken (zie foto) en 1 huifkar. Dat is voldoende als nachthok voor 25 varkens. Ze kruipen allemaal dicht tegen elkaar aan.
- Het ras is door de boer gekozen. Het is een gewoon gangbaar ras dat veel voorkomt en goed vlees geeft en de varkens hebben weinig problemen in de verzorging.
- Het water wordt uit de sloot gehaald en aan de varkens gegeven. Er is ook een poeltje met water waaruit ze drinken.
- Ze hebben een dubbele omheining. Binnenzijde prikkeldraad en buitenzijde gewoon ijzerdraad.
Dit was het voor nu. Ik heb er wel heel veel zin in om onze toekomstige varkens te verzorgen. Ze zagen er hier trouwens gelukkig uit en ze hadden een behoorlijk groot stuk grond.