Door Nicole van Schooten
Als lid van Herenboeren Aan den Drecht, neem ik deel aan de vrijwilligersgroep Team Vee. We zijn nu bezig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat we goede keuzes kunnen maken over de manier waarop we op onze Herenboerderij met vee aan de slag willen gaan. Rondleidingen op collega-herenboerderijen kunnen daarbij een waardevolle bron van informatie zijn.
Op woensdag 26 mei heb ik een rondleiding gehad bij de Herenboeren Groote Modderkolk in Loenen. Deze Herenboerderij deed zijn naam eer aan. Met alle regen van de laatste tijd, was het één grote modderpoel. Ze draaien daar nu voor het 2e jaar en zijn door alle fases van aanloopellende gegaan.
Zij houden daar Brandrode runderen, ca 30-35 stuks, in verschillende leeftijden. Deze worden gehouden voor het vlees. Er loopt een stier bij die voor de verse aanwas zorgt. Na enige tijd wordt de stier vervangen om inteelt te voorkomen. Op deze locatie zit een een vestiging van Natuurmonumenten en toen zij startten hebben ze de runderen van Natuurmonumenten overgenomen.
Ze hebben ca. 20 varkens, die ze kopen bij een biologische opfokker. Er zijn 2 leeftijden, zodat ze na een jaar oid, de helft kunnen vervangen door biggen van aantal weken en de oudere gaan dan naar de slacht. Dus ieder jaar wordt de helft vervangen.
De kippen (249) zijn biologische leghennen, die ze enkel voor de eieren houden en de leden die een soepkip willen hebben na legperiode (ca. 1 jaar) kunnen dat aangeven, maar daar is weinig belangstelling voor. Ze houden de kippen in een kipcaravan. Het 1e jaar, toen mochten ze nog buiten lopen, ging het heel hard met de kippen. De steenmarters, vossen en roofvolgels hebben behoorlijk huisgehouden. Binnen korte tijd hadden ze nog naar 20 kippen over. Nu ze verplicht opgehokt zijn gaat het beter met de aantallen. Maar geen kippenvlees.
De groente oogst is ook niet om over naar huis te schrijven. Ze hebben 2 tunnelkassen en dat gaat goed, maar toen in februari opeens de erge vorst kwam hebben we bijna alles verloren. De ingekuilde aardappelen en nog enkele groenten gingen allemaal verloren. Al enige tijd krijgen de leden enkel eieren 1x per 2 weken. Voorzichtig komt er een beetje oogst, zoals wortelen, radijsjes e.d.
Ze hebben een boerin in dienst, waar ze erg tevreden over zijn. Er is veel, heel veel, hulp van de leden, zeker nu, nu er veel geplant moet worden. Toen ik er was, waren er zeker 15 mensen aan het werk en dat schijnt vaak voor te komen.
Ze hebben vorig jaar fruitbomen geplant, maar waarschijnlijk zal de eerste oogst pas volgend jaar zijn. Het is een lange weg naar een goedlopende oogst.
Geduld is een schone zaak.