Kijk eens aan, die vlaggetjes, 7 stuks. Dat betekent dat er op dit moment 7 Herenboerderijen in bedrijf zijn. In Boxtel (2016) en Loenen (2019) wordt natuurlijk al een tijd voedsel geproduceerd, maar op 5 andere plekken wordt nu hard gewerkt aan de inrichting van de boerderij.
Op de Herenboerderij in Weert bijvoorbeeld, is eerder deze maand de boomgaard geplant. Een paar maanden eerder al trad boer Daan daar aan als boer van deze Limburgse Herenboeren. Een paar kilometer noordwaarts, net in Noord-Brabant, is de coöperatie Herenboeren De Groote Heide geland op het prachtige landgoed ‘Baronie van Cranendonck’. De coöperatie pacht er landbouwgrond en ook de bestaande boomgaard. Twee boeren, Bram en Jordy, zijn nu aan de bal om de huishoudens vanaf dit voorjaar van gezond geproduceerd eten te voorzien.
Boer Erik is medio maart officieel begonnen in Alphen, op het land dat Herenboeren Goedentijd pacht van een boer. Deze coöperatie is voortgekomen uit het initiatief van Herenboeren Hart van Brabant.
Nog wat westelijker werkt boerin Margje met en voor de leden van Herenboeren Op ’t Lies aan de inrichting van hun boerderij. En even ten noorden van Rotterdam, werken de Herenboeren samen met Natuurmonumenten aan de inrichting van De Vlinderstrik. Hier is het overigens boer Albert die de Herenboerderij dagdagelijks mag runnen.
Overigens geldt voor 6 van de 7 initiatieven dat er nog nieuwe Herenboeren kunnen toetreden. Herenboeren De Vlinderstrik is ‘uitverkocht’. Het is dus maar goed dat stichting Herenboeren Rotterdam nog bestaat. Zij werken aan een tweede, derde of misschien wel vierde Herenboerderij rond de Maasstad.

Hieronder wat foto’s van recente activiteiten.

In maart is in Weert de boomgaard aangeplant
Boer Erik voor zijn bedrijfsauto van Herenboeren Goedentijd
De boeren van Herenboeren de Groote Heide kunnen vooruit.
Eerder deze maand is op De Vlinderstrik in Rotterdam de boomgaard aangelegd.
Ook op andere plekken in het land barst het van de Herenboerenenergie. Zo zijn recent nieuwe initiatieven gestart in onder meer West-Friesland en in de buurt an Boekel, in Oost-Brabant. Verder timmert onder meer Herenboeren Apeldoorn-Noord hard aan de weg, en hebben de Herenboeren in Assen zicht op grond; ten noorden van de stad. Voor een totaaloverzicht van alle (nu bekende) initiatieven, kijk en klik je op https://www.herenboeren.nl/ik-doe-mee. En mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kun je daar ook nog een stipje kwijt waarmee je je interesse toont in onze beweging.