fermenteren

In het gezellige gebouw van Kinderboerderij De Contactweide vond afgelopen zaterdag 26 september de aftrap plaats van het “Vierluik Conserveren”: een cyclus van 4 workshops over conserveertechnieken die we dit najaar organiseren.*

De aanleiding voor dit vierluik was het webinar Conserveren van De Proeftuin Online op 26 augustus jl.  Tijdens dit webinar ontstond de vraag naar meer informatie over de verschillende mogelijkheden van conserveren en gaven deelnemers aan het ook graag in de praktijk te willen leren.

Na een kop koffie en thee, is de start gemaakt met een stukje theorie: wat is fermenteren, waarvoor wordt het gebruikt en hoe doe je dat? Om ervaring op te doen was gekozen voor Kimchi, een Koreaanse manier van zuurkool maken.  De basis was een vooraf gepekelde Chinese kool. Alle andere bereidingen mochten de deelnemers zelf doen, zoals groenten snijden, kruidenpasta maken en het geheel goed mengen. Tot slot het mengsel en de koolbladeren in laagjes aan het bakje, speciaal voor Kimchi, toevoegen om mee te kunnen nemen naar huis.

Het verhaal over Drogen, de oudste techniek van conserveren, zorgde voor enige hilariteit. Om organisatorische redenen kwam het maken van het droogrek te vervallen. In plaats daarvan kregen de deelnemers een kant en klaar droogrek mee naar huis; wat iedereen heel prettig vond.

De middag is afgesloten met informatie over Kombucha en op verzoek is afgesproken om nog een vervolg te organiseren over Fermenteren.

De tweede workshop in de cyclus Conserveren is op 24 oktober en gaat over Azijn en Olie. Voor overige onderwerpen en data zie: https://herenboerengroenehart.nl/thema/cyclus-workshops-conserveren/

NB: De foto van het droogrek en het bakje met Kimchi is in een thuissituatie gemaakt.

*Alle workshops worden conform de Corona-maatregelen georganiseerd.