Persoonlijke impressie van de Rondwandeling Wilhelminapark op 20 juni 2020

Eindelijk was het dan zover… stond niets ons meer in de weg… we konden mee naar Boxtel!!!

Vanwege de coronamaatregelen stonden we om half 2 met slechts 20 man klaar bij het hek aan de ingang, terwijl er normaliter makkelijk 30 tot 40 mensen deelnemen. Met onze aanmeldingslijst in de hand, konden we al snel achterhalen welke 8 mensen vanuit het Groene Hart aanwezig waren en even kennis met elkaar maken. En toen gingen we in 2 groepjes van 10 op pad, wij aan het anderhalvemeter-handje van Boudewijn Tooren, voorzitter van Herenboeren Wilhelminapark en vanaf het eerste uur betrokken bij de Herenboeren beweging.

Boudewijn bleek een geweldig inspirerende en innemende gids te zijn, die ons met zijn verhalen meenam op de reis die de Herenboeren in Boxtel vanaf de opstartfase tot op de dag van vandaag gemaakt hebben. Welke dilemma’s kom je op die reis tegen? Hoe kom je als leden van de coöperatie tot goede keuzes en door welke normen en waarden laat je je daarin leiden? Natuurinclusief blijkt in de praktijk een minder eenduidige leidraad te zijn dan gedacht. Als voorbeeld: wat te doen wanneer een vos (of dassen?) een groot deel van je kippenpopulatie gedood heeft? Welke maatregelen tref je dan en welke afwegingen maak je daarbij?

Wat ook inzichtelijk werd tijdens de rondleiding, is tegen welke wet- en regelgeving een Herenboerderij aanloopt. Vandaar dat Herenboeren Nederland de minister wijzigingsvoorstellen doet die meer ruimte bieden om af te wijken van de gangbare bedrijfsvoering binnen de akkerbouw en de veeteelt.

Het was inspirerend om te horen hoe de Herenboeren in Boxtel de afgelopen jaren door met elkaar te durven experimenteren, tot steeds meer kennis over de mogelijkheden (en beperkingen) van hun grond zijn gekomen. En hoe zij daar op een duurzame en natuurinclusieve manier het beste uit kunnen halen en aan terug kunnen geven, ter bevordering van de biodiversiteit en aansturend op een volledig circulair voedselsysteem. Dat is een continu groei- en leerproces, vol dynamiek en uitdaging!

Wat mij in het bijzonder aansprak was de nadruk die Boudewijn vanuit zijn eigen passie en persoonlijke ervaring legde op het “samen”. Dat een Herenboerderij haar leden niet alleen betrekt bij hun eigen voedselproductie maar vanuit die betrokkenheid en gezamenlijke activiteiten, uitgroeit tot een ware farming community.

Volgens traditie hadden we vanuit de kartrekkers weer onze eigen “catering” bij ons, zodat we onder het genot van een kop koffie of thee en heerlijke zelfgebakken oerchocoladekoekjes, na de rondwandeling nog even met elkaar uit konden wisselen aan een picknicktafel.

Op weg naar huis liet ik het filmpje van de middag nog even afdraaien in mijn geestesoog, al mijmerend: “ik kan niet wachten totdat we dit in het Groene Hart ook met elkaar kunnen neerzetten en delen”!

Linda Pelt