Afgelopen maand hebben kartrekkers Sandra en Lian deelgenomen aan de rondwandelingen op twee Herenboerderijen in Noord-Brabant om de collega Herenboeren te leren kennen, de boerderij te bekijken en te leren. Hieronder een persoonlijk verslag van hun ervaringen, geschreven door Lian Tan.

De Groote Heide in Soerendonk

Op 4 oktober zijn we naar Herenboerderij De Groote Heide in Soerendonck geweest.
Het was een hele rit, maar het was het meer dan waard. Wat een mooie locatie, het straalt rust uit en met het kleine kasteel is het net alsof je een sprookje binnen stapt. De percelen liggen verdeeld en dicht bij elkaar.

In juni konden de leden voor het eerst groente van hun eigen Herenboerderij ophalen.

Op 4 oktober zag je een volwassen groente veld (door de ogen van Sandra en mij gezien).

Het leuke en meest opvallende was de aanwezigheid van vogelverschrikkers; zoveel verschillende en in allerlei standen.

Een boomgaard waar de kippen rondliepen en ernaast een natuurvereniging die een schitterend insecten/bijenhotel had gemaakt.

Herenboerderij Op ’t Lies in Breda

Op 25 Oktober mochten we naar Herenboerderij Op ’t Lies bij Breda.
De rust die de streek ademt kwam als een prettige deken op ons neer, toen we de auto uitstapten.
Een kapelletje aan de weg, dat lijkt mij ook wel wat, maar dan als schuilgelegenheid bij “slecht”weer of als rustpunt voor de passanten (was dat ook niet de oorspronkelijke bedoeling van de kapelletjes langs de weg)?

Een openbaar wandelpad loopt om de Herenboerderij en voor een deel er door heen.
De aanplant langs het wandelpad, terrein van de gemeente, bestond uit veel eetbare struiken en boompjes. Het pad en de Herenboerderij zijn gescheiden door een brede diepe sloot.

Ook hier konden de leden in juni de eerste groente van eigen boerderij ophalen. Groente die in mei geplant was. Het is ongelooflijk hoe een plant één maand kan groeien, van net ontsproten plant tot een plant die klaar is om geoogst te worden.
Veel vrijwilligers helpen bij de groente, zelfs op zondag. We hebben gezellig staan praten met één van de vrijwilligers.

Iedere Herenboerderij kan zelf bepalen welk ras dieren er komen en hier hadden ze het Duroc varken (hoop dat ik het goed onthouden heb). Wat wel zeker is, is dat ze een roodbruine vacht hebben.

De kippen waren opgehokt omdat er ophokplicht is in Brabant. Sommige mensen vinden het zielig en hebben de kippen bevrijd, dus ze liepen los. Voor de deelnemers aan de rondwandeling leuk om de kippen buiten te zien scharrelen, maar niet de bedoeling.

Twee Herenboerderijen in Brabant die dit jaar gestart zijn; ongelooflijk wat ze in een korte tijd bereikt hebben. We hebben veel ideeën opgedaan en staan te trappelen om ook te beginnen.