Door Hester Buitendijk
 
Van onze boerderij in Leimuiden krijgen we natuurlijk nu eerst groente en later komt daar fruit, eieren en vlees bij. Maar rijst, specerijen, en olie moet je nog steeds in de supermarkt halen. En dan wil je ook lekker ontbijten met een boterham met pindakaas en hagelslag en ‘s avonds lekker een koekje bij de thee. Helaas zit al dit nog steeds in (plastic) verpakkingen. Een beetje handig persoon kan ook zelf pindakaas maken van pinda’s en ja, koekjes bakken kun je ook zelf, maar soms is het gewoon makkelijker om een pak te kopen. Maar ja al die verpakkingen.
 
Pieter Pot biedt een uitkomst. Zij bieden verpakkingsvrije boodschappen aan in hervulbare statiegeldpotten. Alles van limonade tot huishoudelijke artikelen en ook de pindakaas en de koekjes. Dat moest ik dus proberen!
Ik ging naar de website, schreef me in en….wachtlijst! Pieter Pot was wat populairder dan gedacht. Goed nieuws voor de planeet, slecht nieuws voor mij, nu moest ik even wachten. Maar niet heel lang, ze zijn nu razend snel de wachtlijst aan het wegwerken. Dus eigenlijk best snel mocht ik gaan bestellen.
Het assortiment groeit iedere keer dat ik kijk en je kan het ook aangeven als je iets mist. Je klikt de spullen die je wilt hebben je winkelmand in en je ziet snel voor hoeveel geld je besteld. En er wordt ook gestimuleerd om niet voor ieder wissewasje te bestellen. Dit doen ze door aan te geven dat bij minimaal 25 euro besteld het een duurzame bezorging is en vanaf 50 euro het bezorgen gratis is.
Schrik niet met afrekenen, want het statiegeld van de potten komt er nog bij. Dit werkt hetzelfde als het statiegeld op frisdrank flessen en nu de kleine flesjes (yeah!) je krijgt het gewoon terug.
Dan is het wachten tot je bestelling komt, en gelukkig is dit ook best wel heel erg snel. Als ik vandaag bestel dan kan ik het over 2 dagen binnen hebben (vrijdag bestellen, maandag binnen). Vol verwachting zat ik bij de deur toen eindelijk de bus van PostNL kwam bezorgen. Een mooie en handige jute (statiegeld) tas met vakken voor de potten en natuurlijk de mooie hervulbare potten. Bij de tweede bestelling kon ik mijn al lege potten en tassen meegeven en het statiegeld stond binnen 2 dagen op mijn account.
De producten zijn gewoon goed. Sommige spullen zoals gedroogde oesterzwammen komen van een lokaal initiatief (Rotterzwam), maar bijvoorbeeld de hagelslag is van De Ruijter. Er zijn ook al heel wat biologische producten en producten voor het huishouden zijn de duurzamere alternatieven.
Zoals ik al aangaf, ik heb inmiddels al 2 keer besteld en dat ga ik ook zeker blijven doen.
Ook nieuwsgierig geworden, neem dan een kijkje op de website!