Ingrediënten

  • 2 preien
  • Evt zout of kruiden
  • Bakplaten met bakpapier
  • Schone theedoek
  • Evt koffie molen

Verwarm oven voor op 90 graden( liefst op hete luchtstand)
Halveer de prei in de lengterichting
Snij in stukjes van ongeveer 4 cm
Was grondig al het zand en aarde eruit
Laat goed uitlekken
Spreid de prei uit over de met bakpapier beklede bakplaat ; laat niet overlappen
Doe in de oven
Veeg iedere 10 minuten de binnenkant van de ovendeur en de randen van de oven droog
Laat de prei in ongeveer 1 1/2 uur drogen
Test of ze knapperig aanvoelt anders moet t langer drogen

Voor de chips:
Strooi eventueel zout of kruiden erover als je t direct gaat opeten ( maar ik vind t zonder ook al lekker)
Je kunt de chips in stukjes of grof gekruimeld ook gebruiken om gerechten te garneren
Of als smaakmaker gebruiken in soepen en stoofpotten
Minimaal 3 weken houdbaar in een goed afgesloten pot(langer testen is niet gelukt omdat ze te regelmatig als klein hartig snackje opgegeten werden)

Voor het poeder:
Doe de gedroogde stukjes prei in een koffiemolen en maal fijn
Gebruik het preipoeder (net als bijvoorbeeld uienpoeder of knoflookpoeder) om gerechten op smaak te brengen
Of als garnering van bijvoorbeeld soepen ,gevulde eieren of amusehapjes
Ook een idee om bordjes met bijv gerookte zalm te versieren
Minimaal 6 maanden houdbaar in goed afgesloten pot