Ingrediënten madras linzencurry

  • 2 uien, in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 kg verschillende seizoensgroente (vastkokende aardappels, paprika, snijbonen, knolvenkel)
  • 200 g linzen (bv zwarte linzen)
  • 125 g tomatenpuree of 4 vleestomaten in kleine blokjes
  • 20 ml zonnebloemolie
  • 2 el gemberpasta (optioneel)
  • 1 Spaanse peper
  • 1 el komijnzaad
  • 2,5 el madras currymengsel
  • zout

Bereidingswijze

  • Spoel de linzen af, wel ze 4 uur in water en giet vervolgens af. Doe de linzen in een pan en voeg water toe: de pan moet tot 2,5 centimeter boven de linzen gevuld worden met water. Kook de linzen ongeveer 20 minuten op laag vuur (kooktijd kan variëren per linzensoort). Giet de gekookte linzen af en vang het kookvocht op;
  • Snijd de groente in gelijke grootte zodat zij even snel gaar worden; verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snij het in dunnen reepjes;
  • Verhit zonnebloemolie in een wok of koekenpan en voeg komijnzaad toe, zodat de zaadjes drijven in de olie;
  • Voeg de madras kruidenmengsel toe en bak het kort aan. Blijf roeren want het verbrandt snel;
  • Voeg de uien en knoflook toe en bak het geheel langzaam tot glazig;
  • Voeg de tomaten toe en roer het geheel 2 minuten zachtjes door;
  • Voeg de linzen, gesneden groente en reepjes Spaanse peper toe; schep het geheel voorzichtig om. Wanneer het te droog is voeg een paar lepels linzenkookvocht toe;
  • Breng het op hoog vuur aan de kook ( af en toe omscheppen). Sudder ongeveer 10 min. op matige hitte;
  • Proef of de groente gaar genoeg is voor jou en voed, eventueel, zout toe;
  • Haal het van het vuur af en laat het ong. 15 min rusten;

Lekker met rijst, brood of gewoon met niets erbij. Als bijgerecht kan een zoetzuur gegeven worden.

Tip! Madras currymengsel is eenvoudig zelf te maken.

Ingredienten Madras curry van James Martin

  • 2 el korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 el bruin mosterdzaad
  • 2 el fenegriekzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1/2 tl venkelzaad 1
  • 1 stokje kaneel, verbrokkeld
  • 5 kruidnagels
  • 1 el gemalen kurkuma

Je doet alles behalve de kurkuma in een koffiemolen, maalt het fijn en roert er dan de gemalen kurkuma doorheen. Voor 4 personen heb je ongeveer 2 1/2 eetlepel nodig voor een curry.
Bewaar het mengsel donker, koel en in een goed afgesloten pot.