De Stichting Herenboeren Groene Hart heeft een rondleiding, met gids, georganiseerd bij de eerste Nederlandse theeplantage. 14 juli was het zover en konden we met eigen ogen de “Nederlandse theeplanten” bekijken. Na eerst algemene informatie te hebben gehoord werden we over het complex rondgeleid.
Algemene informatie met foto’s van internet
Het is Johan Jansen gelukt om de theeplant winterhard en lokaal te telen, en met de ontwikkeling van deze unieke plant kan er overal in Europa thee geteeld worden. Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld. Helaas gaat dat door transport over de hele planeet ook gepaard met enorme CO2-uitstoot. Door het lokaal telen en produceren van thee bespaart Local Tea tussen 96 en 99 procent water, energie en CO2.
Johan Jansen runt samen met zijn partner Dionne Oomen in het Brabantse Zundert Nederlands eerste grootschalige theeplantage.
Het ontstaan
‘Ik kom uit een kwekersfamilie, en was altijd al bezig met voor Nederland ongebruikelijke gewassen. Voor mijn studie bedrijfskunde ging ik twaalf jaar geleden stage lopen in China, waar ik me in thee verdiepte. Thee is na water de meest genuttigde drank ter wereld.
Alle soorten – zwarte, oolong, groene en witte – komen van één en dezelfde plant: de Camellia sinensis. Het verschil zit ’m in het bewerken van de bladeren. Dat vond ik fascinerend. Vervolgens heb ik er acht jaar over gedaan om een Nederlandse winterharde soort te kweken door verschillende varianten te kruisen.’ Citaat uit Radarplus interview met Johan Jansen.
“Onze doelstelling is om diverse vestigingen van Local Tea te creëren. In België, hier net over de grens, is een Local Tea plantage, in Loenhout. Het is niet de bedoeling dat we hier in Zundert heel groot worden om te gaan exporteren naar andere Europese landen.
Nee, in elk land wordt een nieuwe plantage geopend, met lokale thee. En als op de lange termijn de lokale thee zo succesvol wordt dat consumenten zelf thee gaan verbouwen, is dat nog beter. Dan hebben we ons doel bereikt en heffen we ons op.’” Citaat uit Radarplus interview met Johan Jansen
“‘Het is initiatief is niet alleen genomen uit liefde voor de planeet, ook uit liefde voor de theesmaak.
De doorsnee-thee die je in Nederland kunt kopen is gemaakte via het ctc-procedé: crush, tear, curl. Daarbij is bij de machinale oogst de halve theeplant gekortwiekt, inclusief de ‘verhoute’ stukken van de struik. Terwijl de smaak-, geur- en kleurstoffen – net als bij de hennepplant – nu juist geconcentreerd zijn in de groene toppen.
Bij de ‘agressieve’ wijze van oogsten, gaat er dus verhoudingsgewijs veel ‘hout’ mee in de shredder en dat geeft aan de thee een bittere smaak”. Citaat uit Justenough.nl van 8 dec 2022 – interview met Wouter Eckelmans
Kanttekening
Thee hoort niet bitter te worden. Thee hoort zacht van smaak te blijven. Zachte thee zonder bitters = kwaliteit! Laat je goede kwaliteitsthee 5 minuten of zelfs langer trekken, dan ontdek je alleen maar een overvloed aan heerlijke geuren en smaken.
Wouter Eckelmans heeft het stokje van Johan Jansen overgenomen.
Op alle locaties is de teelt zo biologisch mogelijk, zonder gebruik van pesticiden. “Zo zetten we galwespen en andere natuurlijke vijanden in om zo een natuurlijk evenwicht te creëren.
Toch mag alleen de plantage in Dongen een bio-label voeren, omdat de planten alleen daar in de vollegrond staan. Telen in potten mag niet biologisch heten maar is voor ons praktischer, omdat we ze makkelijker kunnen vervoeren naar andere locaties en zo beter kunnen opschalen.
Proces
Plantjes
De plantjes komen van een opkweekbedrijf. December gezaaid – maart naar Zundert – volgend jaar april/mei eerste oogst.
Foto – De bolletjes zijn de zaadjes
Water
Het water dat Local Tea gebruikt halen ze uit een wel (waterbron ). Het wordt verzameld (zie foto links) en het ijzer wordt uitgehaald. Vervolgens gaat het naar de vijver (foto midden) en van daaruit komt het in het grote waterbassin.
Het gebruikte water wordt opgevangen en gaat terug bij het water uit de wel.
Oogsten en verwerking
Het oogsten bij Local Tea gebeurt machinaal, maar alleen de toppen. Na de oogst start het productieproces: verflensen, verhitten, rollen, drogen en snijden tot aan het vullen van de transparante zakjes van maïszetmeel.
Maaimachine waarmee de toppen worden afgemaaid.
Bamboe roosters om de blaadjes te verwelken.
Trommel voor het verwelken van de blaadjes voor de groene thee. Ook de theemixen worden hierin gemengd.
Het rolapparaat.
De verwelkte blaadjes worden op deze machine gelegd waarna een ronddraaiende bol ze kneust
Droogkast
Dan gaan ze in de droogkast
Eind product na het drogen.
Hier worden de takjes uitgehaald en vervolgens kunnen de verschillende smaken toegevoegd worden zoals stukjes droge gember.
Het vullen van de theezakjes en verpakken gebeurt, nu nog, bij een ander bedrijf in Alblasserdam.
Dit deel van het proces wordt t.z.t. ook in Zundert gedaan
Na afloop kreeg iedereen een theeplant mee naar huis.
Met een hoofd vol informatie en indrukken reden we terug naar het Westen.
Duimen dat onze theeplanten het overleven en we volgend jaar onze eerste eigen theeblaadjes oogst kunnen doen.
Laat me weten of je hebt kunnen oogsten en hoe jouw thee smaakt.
In de bijlage korte de kenmerken van de Camellia, die nuttig kunnen zijn bij de verzorging
Kanttekening
Er worden extra planten besteld.
Wil je ook een theeplant? Mail naar activiteiten@herenboerengroenehart.nl o.v.v. naam, telefoonnummer en hoeveel plantjes je wilt hebben