Ingrediënten

  • 6 Sinaasappels
  • 3 citroenen
  • 625 gram suiker
  • 400 gram roomboter
  • 6 eieren
  • 400 gram yoghurt
  • 1.5 tl baksoda
  • 2 eetl vanille aroma
  • Snufje zout
  • 200 ml water
  • 2 Grote bak platen met bakpapier

Bereidingswijze:

Boen sinaasappels en citroenen schoon 

Snijd 4 sinaasappels en 2 citroenen in dunne plakken en haal de pitten eruit

Zet de brede pan met het water op met 150 gram suiker en breng aan de kook 

Leg zodra de suiker is opgelost de citrus plakken erin en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan

Leg bakpapier op 1 bakplaat. haal de schijfjes uit het suikerwater en leg deze naast elkaar op de bakplaat(Verdeel citroen en sinaasappel door elkaar) bewaar het suikerwater in de pan

Verwarm de oven op 170 graden onder en bovenwarmte

Klop de boter met 450 gram suiker luchtig en doe het vanille aroma erbij roer door elkaar 

Klop 1 voor 1 de eieren erdoor (voeg pas het volgende ei toe als de vorige goed is opgenomen )

Rasp de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel voeg dit toe

Pers 1/2 citroen en een 1/2 sinaasappel uit voeg dit sap toe klop goed door elkaar

Meng in een andere kom bloem , baksoda en zout door elkaar

Zeef een bloem mengsel boven het boter mengsel en spatel luchtig door elkaar

Verspreid het beslag over de citrus schijfjes 

Bak de plaattaart 45 minuten in het midden van de oven 

Prik met saté stokje om te zien of hij gaar is

Laat 15 minuten afkoelen

Pers intussen 1 sinaasappel uit en doe dit met 25 gr suiker bij het suikerwater en kook dit op hoog vuur zonder deksel in (duurt ongeveer 10 minuten) tot siroop haal van het vuur 

Leg op de  taart bakpapier en leg de andere bakplaat er als een deksel op 

Draai in vlotte beweging de platen om en haal de bovenste plaat eraf 

Haal het bakpapier van de citrus bovenkant 

Smeer de bovenkant van de plaattaart in met de nog warme sinaasappel siroop tot hij mooi glanst