Vooral bij veel wind zoals de afgelopen dagen, lijkt het kastanjes uit de hemel te regenen en liggen er kilos kastanjes in de bossen van Nederland. Ga lekker op pad en geniet van deze verrukkelijke culinaire overvloed! Voordat je gaat rapen moet je alleen wel goed weten welke kastanjes eetbaar zijn en welke niet. In dit artikel* vertellen we je er alles over.
Hoe weet ik of het een (wilde) paardenkastanje of een eetbare tamme kastanje is?
De voor mensen giftige paardenkastanjes staan in parken, de tamme kastanjes vooral in het bos. De tamme kastanje loopt in een puntje en heeft een staartje/baardje op de punt, terwijl de wilde kastanje een glad bolletje is. De schil van een tamme kastanje ziet eruit als een soort egel met lange, dunne sprieten. De wilde kastanje heeft een schil met korte stekels en deze zijn ook niet zo scherp. In de schil van tamme kastanjes zitten meestal drie kastanjes en bij een wilde kastanje is dat er een.
Hoe kook ik met kastanjes?
Onze tip: Snij ze in vieren (partjes), kook 5-10 minuten en laat even afkoelen. Dan zijn ze makkelijk te pellen en heerlijk te gebruiken als een bijgerechtgroente of in de soep of in een pastasaus met boleten uit het bos.
Of klassiek – in parten snijden en 20 minuten in de oven poffen op 180 graden. Strooi er zout op en laat iedereen zijn/haar eigen kastanjes pellen en opsmikkelen.
Zijn er ook selectie-cultivars van kastanjes?
Zeker! Net als met appel en peer zijn de geselecteerde (geënte) varieteiten lekkerder en met grotere kastanjes. Bij voorbeeld de ‘Marigoule’ of ‘Ecker 1′ hebben heel grote kastanjes. Makkelijker te schillen. En zo’n boom kan je ook in je tuin planten.
Zijn er ook andere kastanjesoorten, behalve de Europese kastanje (Castanea sativa)?
Er zijn culinare kastanjes uit de hele wereld! Bijvoorbeeld de Japanse kastanje (Castanea cretnata) die heel ziekteresistent is en de Chinese kastanje (Castanea mollissima) die de allerzoetste kastanje is.
Of de bijna uitgestorvene Amerikaanse Castanea dentata, met 100 meter hoge bomen. De hoogste bomen, maar kleine kastanjes. Die zou ik niet voor je tuin aanraden! En de Amerikaanse struikkastanje (Castanea pumila), die binnen twee jaar al vruchten geeft. Er is een hele wereld aan kastanjes om te eten!
Hoe lang kan ik kastanjes bewaren?
Kastanjes bederven snel omdat ze veel water bevatten. In je koelkast zijn ze maar een week of soms twee goed. Daarom – óf snel opeten, óf drogen, óf in de vriezer.
Kastanjes kan je drogen en meel van maken. Dat meel kan je een jaar bewaren en voor allerlei baksels gebruiken. Brood, pannenkoeken, hartige of zoete taarten etc… Heerlijk!
* Gebaseerd op een artikel in de digitale nieuwsbrief d.d. 21-10-2020 van EetbaarSoest