Ingrediënten:

750 g gekookte kruimelaardappels, gepureerd
120 m.l zonnebloemolie
10 teentjes knoflook, fijn gehakt
4 groene Spaanse pepers, fijn gehakt
8 cm verse gember, fijn gehakt, optioneel
1 eetl. gele mosterdzaad
1 eetl. korianderzaad
2 theel. karwijzaad
2 theel. geelwortel/kurkema, poeder
1 eetl. kerrie kruid, vers, grof gehakt
1 volle hand verse koriander blaadjes, grof gehakt

Deeg
200 gr. tarwemeel
200 gr. maismeel
1 theel. geelwortel/kurkema, poeder
2 theel. baking poeder
250 ml. water, plus extra indien nodig 

 Groene chili chutney
(kan vervangen door sambal oelek)

20 teentjes knoflook
10 groene spaanse pepers
1 bosje verse koriander, grof gehakt
Sap van 2 limoenen ( alternatief citroen of azijn)

Rode chili chutney
20 teentjes knoflook of knoflook poeder naar believen
2 eetl cayenne poeder
Gefrituurde deeg sliertjes
zout

Serveren
16 kleine groene pepers, gefrituurd
16 zachte bolletjes

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in de pan. Voeg mosterd-, koriander en karwijzaad toe en meng snel.
    – Voeg geelwortel en kerriekruid toe en bak het 1 -2 min. totdat de kruiden te ruiken zijn. Let op dat het niet aanbrandt.
    – Voeg dan de fijngehakte knoflook, gember en groene Spaanse peper toe en bak het ongeveer 1 min. onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur.
  2. Voeg de gepureerde aardappels toe en meng het goed door elkaar.
    – Voeg de verse koriander toe en meng het goed (met de handen mengen gaat het eenvoudigst).
    – Breng het op smaak met peper en zout. Breng wat olie op je hand en maak 16 bolletjes ter grootte van een golfbal.
  3. Meng de droge ingrediënten voor het deeg goed door elkaar en voeg onder voortdurend roeren stapsgewijs water toe. Zoveel dat er een soort cake of pannenkoekbeslag dikte ontstaat. De dikte moet aan de golfballetjes kunnen blijven kleven.
  4. Verhit in een grote pan olie (gebruik de frituurpan) tot 200 gr. Celsius. Dip de aardappelballetjes in het deeg en leg het voorzichtig in de hete olie. Een paar tegelijk zodat de temperatuur van de olie gelijk blijft en de balletjes niet aan elkaar gaan kleven. Bak het ongeveer 2 -3 min. en keer ze af en toe om. Wanneer ze goudbruin zijn eruit halen en op keukenpapier laten uitlekken. De gefrituurde losse deegstukjes apart leggen.
  5. Terwijl de olie nog warm is de kleine groene pepers ongeveer 1 min. frituren totdat ze een beetje geel worden. Haal ze uit de olie en leg ze op het keukenpapier.
  6. Chutney
    – Groene chili chutney. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng het tot alles heel fijn en smeerbaar is.
    – Rode chili chutney. Doe alles in de keukenmachine en meng totdat een korrelige structuur ontstaat (let op dat het geen poeder wordt).
  7. Serveren. Snij het bolletje open, smeer aan een kant de groene chili chutney, leg de gefrituurde aardappelbol erop, strooi de rode chutney eroverheen. Klap het broodje dicht en leg een gefrituurde groene peper ernaast.

Smakelijk eten!