“Spinazie is een van de eerste groenten die uit de kas of van het land komt, vandaar dit recept: Palak Paneer. Voor dit kruidige Indiase gerecht gebruik ik het liefst wilde spinazie, maar het kan met alle soorten; zelfs met diepvries spinazie a la crème. Ook met de kruiden kun je variëren naar smaak. Komijn is wel een kenmerkend kruid in dit gerecht. Omdat je paneer (piepjonge Indiase kaas) niet overal kunt krijgen maar wel gemakkelijk kunt maken, dat recept ook toegevoegd. En tja, wat is Indiaas eten zonder Raïta, dus die ook maar gemaakt…

Met vriendelijke groet,
Marja van Leeuwen

Palak paneer

Indiaas gerecht met gekruide spinazie en piepjonge kaas

 

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

 

  • 2 bossen wilde spinazie of pakweg 500 gram gewone of wilde spinazie.
  • 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 cm gember, ½ of 1 spaanse peper.
  • ½ theelepel komijn (djintan), 2 theelepels garam massala (Indiaas kerriemengsel).
  • 2 á 3 grote trostomaten in stukjes of een pakje (400 gram) tomatenblokjes.
  • peper, zout, flinke scheut arachide of zonnebloemolie.
  • 200 gram paneer. Verkrijgbaar in de toko. Is die te ver weg, dan maak je het sneller en gemakkelijker zelf. Zie recept hieronder.
  • Gebruik je kant en klaar paneer dan heb je nodig voor de marinade: ½ theelepel van elk: komijn (djintan), ketumbar, gember(djahe), *geelwortel (kunir, kunjit, kurkuma). ¼ theelepel chilipoeder.
  • eventueel een paar eetlepels volle yoghurt.
Palak paneer
Palak paneer

Hoe maak je het klaar:

  • Gebruik je kant en klaar paneer, prik daar dan gaatjes in en marineer ze in de kruiden.
  • Was de spinazie heel goed en snijd ze in grove stukken. Steeltjes zijn ook lekker!
  • Verwarm een grote (braad-)pan, wok of hapjespan op hoog vuur, schenk een flinke scheut olie in de pan en bak de paneer tot ze knapperig is. Haal uit de pan en leg weg voor later.
  • Maal ondertussen de ui, knoflook, gember en peper tot pasta met staafmixer (of snijd alles superfijn) en gaar deze op een middelhoog vuur in de achtergebleven olie. Voeg komijn en massala toe. Blijf roeren.
  • Tijd voor de tomatenblokjes. Bak ze mee tot ze ongeveer half zo klein zijn.
  • Voeg de spinazie toe en roerbak deze mee. Kruid het geheel af met peper en zout en voeg als laatste de paneer toe.

Lekker met naanbrood, rijst of raita.
Wetenswaardigheidje: geelwortel / kunir / kunjit / kurkuma is een goede ontstekingsremmer. Gebruik deze dan wel altijd samen met een beetje zwarte peper en olie.

Paneer

Piepjonge Indiase kaas

 

Paneer is een jonge kaas die in diverse Indiase gerechten wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in Saag Paneer en Palak Paneer. Het lijkt een beetje op hüttenkäse maar is iets vaster van structuur. Verkrijgbaar in de toko en soms in de supermarkt. Maar je maakt het gemakkelijk en snel zelf.

Paneer piepjonge kaas
Palak paneer

Wat heb je nodig (voor 100 gram):

  • 1 liter volle melk.
  • Sap van ½ – 1 citroen.
  • ½ theelepel van elk: komijn (djintan), ketumbar, gember(djahe), *geelwortel (kunir, kunjit, kurkuma). *Let op: kunir geeft heel erg geel af, dus als je een schone theedoek wilt houden, voeg dat dan pas na het kaasmaken toe aan het recept.
  • ¼ theelepel chilipoeder, snuf peper en zout.

Verder:
Zeef, pan of schaal, theedoek, houten spatel.

Hoe maak je het klaar:

  • Warm de melk met de kruiden in de pan. Goed roeren zodat ze niet aanbrandt.
  • Als de melk (bijna) kookt voeg je de citroensap toe en een beetje zout. De melk gaat schiften.
  • Als de vaste delen boven komen drijven giet je alles door de theedoek.
  • Laat alles goed uitlekken. Pak de punten van de theedoek bij elkaar en wring zo de rest van het vocht eruit. Hoe vuurvaster je handen zijn, hoe eerder dat lukt.
  • Leg het in de zeef met iets zwaars er op, zodat ze goed uitlekt. Minimaal 1 uur, maar langer mag ook.
  • Snijd de paneer in stukjes en bereid het zoals het recept verder vraagt.

Wetenswaardigheidje: geelwortel / kunir / kunjit / kurkuma is een goede ontstekingsremmer. Gebruik deze dan wel altijd samen met een beetje zwarte peper en olie.

Raïta

Indiaas bijgerecht van gekruide yoghurt met komkommer en ui

 

De Indiase keuken kan best pittig zijn. Wil je een goede en lekkere blusser neem dan een schepje raita. En ook als je het niet pittig vindt is dit een heerlijk bijgerecht bij nagenoeg alle Indiase hoofdgerechten.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • ¼ – ½ komkommer.
  • 1kleine rode ui, 2 teentjes knoflook.
  • ½ theelepel komijn (djintan).
  • 2 takjes verse munt.
  • Peper, zout.
  • Halve liter volle biologische yoghurt.

Verder: rasp, zeef, kom.

Palak paneer
Palak paneer

Hoe maak je het klaar:

  • Rasp de komkommer en laat deze minimaal 10 min. in een zeef uitlekken. Beetje zout erdoor roeren.
  • Snijd ondertussen de ui heel fijn en pers de knoflook uit.
  • Verwijder de blaadjes van de munt en snij deze fijn. Houd één blaadje of topje apart.
  • Schenk de yoghurt in de schaal, voeg alle ingrediënten toe en roer door elkaar.
  • Serveer met het blaadje als garnering.