door Sietske Cnossen

Ze komen nog niet van de boerderij Aan den Drecht, maar dat mag de pret niet drukken. Raapsteeltjes zijn de eerste verse groente van het seizoen. Zie je raapstelen, dan weet je dat het lente is!
Raapstelen zijn het jonge loof van meiknolletjes, rapen of Chinese kool Ze worden dicht op elkaar gezaaid, dus zijn niet bedoeld om verder uit te groeien. En die kans geven we ze ook niet, want raapstelen zijn lekker pittig.

Je kunt er een bijvoorbeeld een hartig taartje van maken. Of toch nog een lekkere stamppot nu het nog fris is buiten.

Eet smakelijk!

Sietske – Eten voor Iedereen

 RAAPSTELENTAARTJE

Ingrediënten:

4 plakjes bladerdeeg
4 eieren
2 tenen knoflook
100 ml yoghurt of slagroom
bosje raapsteeltjes
peper/zout/chilipeper
4 taartvormpjes of ovenvaste schaaltjes

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet de 4 taartvormpjes of ovenvaste schaaltjes in en bekleed ze elk met een plakje bladerdeeg.
  • Klop de 4 eieren los met de tenen geperste knoflook, de yoghurt of slagroom en het bosje raapsteeltjes (gesneden in stukjes van ca 2,5 cm).
  • Kruid het mengsel met peper, zout en chilipeper.
  • Schenk het mengsel in de taartjes en bak ze in ca 20 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.

Serveer ze lauwwarm.

 RAAPSTELENSTAMPPOT

Ingrediënten (voor 4 personen):

800 gram aardappelen
ca. 800 gram raapstelen
100 mo melk
flinke klont boter
velletje foelie
peper en zout

Bereidingswijze:

  • Kook voor de aardappelen in ca 20 minuten gaar.
  • Snijd de raapstelen in stukjes van ca 1 cm, zowel het blad als de stelen.
  • Wel in een steelpan de melk met een flinke klont boter en een velletje foelie. Zodra de melk omhoog komt, is deze geweld. Vis na het wellen de foelie er weer uit.
  • Stamp de gare aardappelen met de gewelde melk tot een stevige puree en schep de raapstelen erdoor. Ze garen een beetje door de hete puree, maar blijven wel knapperig en dat is juist de bedoeling. Breng op smaak met peper en zout.

Wil je niet zoveel koolhydraten eten of gewoon meer groenten? Vervang dan de helft van de aardappelen door geblancheerde knolselderij.