Veel mensen weten niet dat raapstelen tot eind oktober geoogst kunnen worden, de Herenboeren van Leimuiden kregen afgelopen week een heerlijke bos mee bij de uitgifte van hun groenten. Dit recept uit de oven komt uit Mari Maris’ Groentebijbel en is lekker bij rösti, goed brood of pasta.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui, gesnipperd;
  • boter;
  • 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt;
  • 350 g champignons, in kwarten gesneden;
  • 4 bossen raapstelen, fijngesneden;
  • ca. 2,5 dl crème fraîche;
  • 1 ei;
  • 3 à 4 eetlepels vers broodkruim (liever geen paneermeel);
  • boter;

eventueel:
4 eetlepels geraspte pittige kaas

Zet de ui aan in boter. Voeg als de ui glazig is knoflook en champignons toe. Bak samen op hoog vuur goudbruin en maal er peper & zout over. Laat afkoelen. Meng de raapstelen met crème fraîche en ei tot een smeuïg mengsel.
Voeg het champignonmengsel toe en maak op smaak.
Stort in een ingevette lage ovenschaal. Strijk alles glad en strooi er broodkruim over. Bestrooi met wat flintertjes boter en eventueel geraspte pittige kaas. Zet circa 45 minuten in een oven van 180 °C, tot het gerecht gestold en de korst goudbruin is.

Serveersuggesties
Met rösti, goed brood of pasta.