Twee weken geleden werden de Herenboeren in Leimuiden verrast met een voor velen nog onbekende groente: “Red Russian” oftewel Russische bladkool. Deze kool was in de 19de eeuw een belangrijk voedselgewas. De verfijnde smaak van de kool (een broertje van de boerenkool en palmkool) maakt hem tot een zeer smakelijke houmous!

Ingrediënten

  • 1 klein bosje russische kool (gewassen)
  • 1 klein bosje peterselie
  • 265 gram kikker erwten (uit een pot uitgelekt of gekookt en afgekoeld)
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bosui
  • 70 ml olijfolie
  • 40 gram sesamzaad (of iets minder olie en 40 gram tahini)
  • 1 eetl honing
  • Zout/peper naar smaak

Bereiding
Pureer de sesamzaadjes in een koffiemolen of vijzel tot gladde pasta;
Snij de kool fijn;
Snij de peterselie fijn;
Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit;
Snij de stengelui in ringetjes;
Hak de knoflook fijn;
Voeg alle ingrediënten in de hakmolen of hoge kom van de staafmixer;
Meng tot gladde purée;
Garneer met takje peterselie;

Lekker op crackertje of plakje Russische komkommer of op een boterham met kaas