Ingredieënten
- 3 eetl koolzaadolie od andere neutrale olie
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 1 groen van een lente uitje, fijne ringen
Ssufje zout - 1eetl tomatenpuree
- 1 klein blik tomatenblokjes
- 1 tomaat in blokken (optioneel; verschillende structuren (textuur) in het gerecht te krijgen)
- 2 theel komijnzaad
- 1 theel paprikapoeder of gerookte paprikapoeder
- 200 gr winterpostelein
- 4 eieren
- 1 theel chilli vlokken ( optioneel)
Voor erbij:
- 4 eetl Griekse yoghurt
- 4 sneetjes (geroosterd zuurdesem) brood om in te dopen
- Blokjes gebakken aardappel met uien en kaas
Bereiding
- Zet een grote koekenpan met deksel op hoog vuur. Voeg de olie toe en zodra deze warm is, voeg je de knoflook toe. Zet het vuur lager en voeg de ui toe; bak tot het glazig is.
- Voeg het zout, de tomatenpuree en de tomaten toe en kook ongeveer 5 minuten, of tot de tomaten zacht zijn geworden. Voeg 2 eetlepels water toe als ze op de bodem van de pan blijven hangen.
- Voeg het komijnzaad en de (gerookte) paprika toe en bak een paar minuten.
- Voeg het groen van de lente ui toe en de winterpostelein, handvol per keer, en meng zo goed als je kunt. Doe de deksel op de pan en laat de winterpostelein slinken. Dit duurt slechts een paar minuten.
- Haal het deksel eraf en laat nog een paar minuten op middelhoog vuur koken tot al het vocht is opgedroogd (Wij vinden het lekkerder wanneer het wat vochtig is).
- Maak vier gaatjes in het tomatenmengsel. Breek in elke holte een ei, doe het deksel erop en laat het op het vuur staan tot het eiwit gaar is maar de dooiers nog vloeibaar zijn. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Haal het deksel eraf en strooi de chilivlokken erover(optioneel).
- Schep op elk bord een ei en een deel van de shakshuka en serveer met yoghurt en brood en/of de aardappels.
Shakshuka van winterpostelein, geïnspireerd op Smoky spinach shakshuka van Nadiya Hussain.
Voor 4 personen; Voorbereiding minder dan 30 min; kooktijd 10 – 30 min
Shakshouka of shakshuka, is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.
Het gerecht komt oorspronkelijk uit Tunesië. Het wordt echter geserveerd over het gehele Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.
Stoofpotten gebaseerd op tomaten waren wijdverbreid door het Ottomaanse Rijk, zoals in Egypte, Syrië, de Balkan en delen van Noord Afrika. Deze stoofpotten werden in de Maghreb ( zie foto) regio shakshouka genoemd. Het was oorspronkelijk een gerecht van gekookte groenten met gehakt of lever. Later werden tomaat en peper geïntroduceerd als aanvullende ingrediënten en ontstonden vleesloze varianten.