Vegetarische bloemkoolsoep

Ingrediënten:
1 bloemkool
3 uien (maakt niet uit wat voor soort, mag ook gemixt)
100 gram roomboter
50 gram bloem
1 pakje (250 ml) kook-havermelk (mag ook gewone kookroom zijn)
een paar lente-uitjes
3 groente- en/of kruiden-bouillonblokjes
Nootmuskaat naar smaak
Zwarte peper naar smaak
(Variatie: voeg 150 gram champignons toe)

Bereiding

  • Snijd de bloemkool in roosjes.
  • Snijd de uien in halve ringen.
  • (Snijd de champignons in plakjes.)
  • Breng 1,5 liter water met 2 bouillonblokjes aan de kook onderin een stoompan.
  • Bestrooi de bloemkoolroosjes met 1 verkruimeld bouillonblokje.
  • Stoom de bloemkoolroosjes (deksel op de pan) ongeveer 5 minuten, ze moeten beetgaar zijn (nog een beetje knapperig).
  • Haal het vergiet met de bloemkool uit de pan, maar bewaar de gekookte bouillon.
  • Fruit intussen de gesneden uien in de boter (niet te hoog vuur!), totdat zowel de boter als de uien bruin beginnen te worden.
  • Voeg de bloem toe, zet het vuur iets hoger, en blijf goed roeren totdat je belletjes ziet, daarna nog 2 minuten doorroeren.
  • Giet de kook-havermelk of kookroom beetje bij beetje in de pan en blijf goed roeren, zodat er geen klontjes in komen.
  • Voeg een pollepel van de bouillon toe en blijf goed roeren, tot je een bal vormt, dan weer een pollepel toevoegen, goed roeren, enz. totdat je nog een halve liter bouillon over hebt in je stoompan.
  • Kook de gesneden champignons even op in de resterende bouillon.
  • Blijf roeren in de soep en voeg als laatste de champignons met de rest van de bouillon toe.
  • Voeg naar smaak nootmuskaat en peper toe.
  • Snijd de lente-uien in ringetjes en serveer in een kom met de lente-uitjes er bovenop.

Geroosterde bloemkoolbladeren

Ingrediënten:
Bladeren van de bloemkool (gewassen)
1 eetl. sojasaus
1 eetl. ketjap
1/2 eetl. olie
1 eetl. sesamzaad
Geraspte verse gember naar smaak
Peper

Bereiding
Verwarm oven voor op 180 graden
Beleg bakplaat met bakpapier
Snijd de dikke stengels/nerven doormidden
Schep de bladeren om met alle ingrediënten (behalve de peper)
Spreid uit over het bakblik
Rooster ongeveer 15 minuten in de oven, regelmatig omscheppen
Peper naar smaak toevoegen