De Proeftuin On Tour Natuurmarkt, 3 sept in het Prinses Irenebos, Alphen aan den Rijn

Veel initiatieven die werken aan een toekomstbestendige maatschappij stonden op de natuurmarkt; een bron van inspiratie voor het aanpassen van je dagelijkse activiteiten.

Ook de Stichting Herenboeren Groene Hart stond er met een kraam en drie kartrekkers. De kraam was opgebouwd met verse producten van de eerste Herenboerderij in het Groene Hart, kruiden, zelf verbouwd veevoer en zelf geconserveerde groente en fruit (drogen, zoetzuur, jam).
Er was veel belangstelling voor onze kraam waar informatie werd gegeven, kon worden geproefd en de kleintjes konden mestbolletjes maken van schapenwol en zaaien in eierdozen die ze mee mochten nemen naar huis.

De meest gestelde vragen waren:
Wanneer komt de volgende Herenboerderij? De volgende herenboerderij hangt af of er een geschikte locatie gevonden wordt. Dus mocht iemand iets weten over een stuk grond vrijkomt; laat het ons zo snel mogelijk weten.
Hoe kan ik meehelpen? Je kunt meehelpen door de intentieverklaring in te vullen en/of aan te melden voor een specifieke taak bv grond zoeken, informeren van de burgers in het Groene Hart, onze penningmeester helpen, helpen bij de organisatie van workshops, etc..
Wat je zoal kunt verwachten per week aan groente? Dat hangt af van de grond, het seizoen en het weer. Bijvoorbeeld op de herenboerderij in Leimuiden was er voor de leden afgelopen zaterdag o.a. aardappels, prei, rode biet, pattison, savooiekool, uien, basilicum, tomaten, maïs en een beperkte hoeveelheid paksoi, paprika, snijbonen, courgette en augurken.

Er is veel belangstelling voor nog een herenboerderij, liefst dichterbij Alphen aan den Rijn. Dit signaal nemen we mee in onze gesprekken met de gemeente en zoektocht naar een geschikte locatie.

Het was een geslaagde dag; gezellige en mooie weer met veel belangstelling voor initiatieven die werken aan een toekomstbestendige maatschappij.
Een toekomstbestendige maatschappij kan wanneer we echt willen, willen samenwerken en de stap durven te zetten.