Rassenvergelijking, smaakproef en rondleiding op het veld bij biologische tuinderij ‘t Struykgewas in Scherpenzeel.

Op maandagmiddag 4 september had de Ketenwerkgroep Biologische Zaadvaste Rassen een unieke rassenvergelijking georganiseerd voor telers, koks en consumenten. We konden de verschillende bijzondere groenterassen op het veld bekijken en proeven. Bij biologische tuinderij ‘t Struykgewas in Scherpenzeel staan acht rassen buiten paprika, zes rassen buiten aubergine en zeven rassen rode bieten van verschillende aanbieders.
“Vanuit de ketenwerkgroep streven wij ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen, zonder patenten. Biologische zaadvaste rassen zijn diverser met als doel meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit (=functionele agrobiodiversiteit (FAB) is het versterken van het natuurlijke vermogen om ziekten en plagen te beheersen in cultuurgewassen door de biodiversiteit te stimuleren). Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe rassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit aan verschillende groenterassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen. Hebben we je enthousiast gemaakt?”Citaat aankondiging van 4 augustus 2023

Wat een verschil in smaak en structuur tussen de verschillende rassen; het was, voor mij, een openbaring. Laten we, met ons allen, een stap in de richting van biologische zaadvaste rassen zetten om zo minder afhankelijk te zijn van de grote zaadveredelaars en meer verscheidenheid in smaak te hebben .

Lian Tan