Donderdag 21 september was de lezing over het zaden verzamelen georganiseerd door de Stichting Herenboeren Groene Hart. Hans van Dam en Paul Ruben namen je mee in de wereld van het zaad.

Tijdens een wandeling zie je wel eens een plant waarvan je denkt “Wat is die mooi, dat zou ik ook wel in de tuin of op mijn balkon willen” en dan kijk je of je zaad van kunt meenemen of misschien zelfs een stekje. Hans en Paul vertelden hoe je zaad het beste kan verzamelen zonder de plant te beschadigen, want we willen toch allemaal dat de plant blijft groeien.

Gelukkig kan de plant ook zonder ons mensen zorgen dat het zaad verspreid wordt. Zaden kunnen verspreid worden door de wind, klitten aan vacht of onze kleren, vastplakken aan de voetzolen van dieren of onze schoenen, maar ook zaden die verspreidt worden door de zuigkracht van de rijdende auto’s, over water of doordat ze gemaaid worden. De zaadjes hebben zich gespecialiseerd.

Paul maakte de planten nog interessanter door allerlei verhalen te vertellen, zoals bv dat Koninginnenkruid en leverkruid dezelfde plant is. De naam Koninginnekruid mocht tijdens de 2e wereldoorlog niet gebruikt worden en als alternatief werd het leverkruid.

De grote bladeren van de Ridderzuring zijn een goede vervanging voor aluminium folie.

Tijdens het bekijken van de planten kon zaad opgevangen worden en meegenomen naar huis.

Een hele boeiende avond, die veel te snel afgelopen was. Hans en Paul bedankt voor jullie verhalen.